Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Greek Forum
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by Papasot »

Γεια σου Δημήτρη.
Προσπαθώ να εγκαταστήσω Slackel σε μηχάνημα 32-bit. Αν και το είχα ήδη, ξανακατέβασα το slackellive-openbox-7.0.iso πρώτα (μήπως και έχει αλλάξει κάτι που δεν το ξέρω). Η εγκατάσταση γίνεται κανονικά, αλλά όταν προσπάθησα να ενημερώσω τo glibc διαπίστωσα ότι το slapt-get κατεβάζει τα 64-bit πακέτα και όχι τα 32-bit. Συγκεκριμένα, σε μία νέα εγκατάσταση (είτε "basic" εγκατάσταση, είτε "full") εγκαθιστώ πρώτα το libidn2 και ενημερώνω το slapt-get όπως λες εδώ:

(σαν root):

Code: Select all

slapt-get -u
slapt-get -i --reinstall libidn2 libunistring slapt-get
Το slapt-get -u κάνει ενημέρωση από τα σωστά αποθετήρια (32-bit) αλλά μετά κατεβάζει και εγκαθιστά τα libidn2-2.2.04-x86-64-1.txz και libunistring-0.9.9-x86-64-1.txz. Εννοείται ότι μετά από αυτό το σύστημα κρεμάει στην επανεκκίνηση.

Ακόμα και αν παρακάμψω αυτό το βήμα και πάω κατευθείαν για ενημέρωση των glibc. glibc-i18n και glibc-profile (είτε σε init 1 είτε σε init 4) το slapt-get κατεβάζει τα 64-bit (και όχι τα 32-bit) πακέτα από το http://slackware.uk/slackware/slackware64-current. Υποθέτω ότι όλα θα πάνε καλά αν κατεβάσω χειροκίνητα τα πακέτα που θέλω από το σωστό αποθετήριο (http://slackware.uk/slackware/slackware-current), αλλά είναι προφανές ότι κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ. Υποθέτω επίσης ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι στην ρύθμιση "excludes" του Gslapt έχει προστεθεί το "-x86-64-" κάτι που δεν θυμάμαι να υπήρχε πριν.
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by djemos »

Στα "excludes" του Gslapt για το 32bit σωστά υπάρχει το "-x86-64-" και το i?86 στα excludes για το 64bit.
To πρόβλημα προέκειψε λόγω του ότι γίνονται αναβαθμίσεις στους servers του sourceforge.net και κάνω τοπικά τις ανανεώσεις για τις αναβαθμίσεις του slackware όπου από λάθος αντιγράφηκε το 64bit link του slackware repo στο script που χρησιμοποιώ για να δημιουργώ το packages.txt.
Σε ευχαριστώ να σαι καλά δεν το είχα καταλάβει. Τώρα όλα είναι εντάξει. Κάνε sudo slapt-get -u κλπ

Το sourceforge.net έχει γίνει χάλια. Δεν έχω πρόσβαση ssh shell όχι μόνο εγώ όλοι, οπότε δεν μπορώ να ανεβάσω καινούργιες εκδόσεις πακέτων στα repos του Slackel. Υπάρχει λύση αλλά χρειάζεται τοπικό mirror για τα repos 32 και 64bit, το οποίο δεν έχω χρόνο και χώρο να το κάνω.
Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει μισθωμένος server.
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by Papasot »

Πράγματι το πρόβλημα λύθηκε. Δυστυχώς όμως κάτι δεν πάει καλά με την βασική εγκατάσταση (όχι την "full"). Συγκεκριμένα, κάνω "basic installation", μετά αναβαθμίζω glibc, όλα καλά μέχρι εδώ. Μετά από αυτό κάνω slapt-get -u και εκεί αρχίζουν τα περίεργα. Το slapt-get επιλέγει για εγκατάσταση (όχι ενημέρωση, εγκατάσταση) πακέτα που δεν θα έπρεπε, με πιο χτυπητά παραδείγματα το NetworkManager, το ModemManager και το lilo. Γιατί πρέπει να εγκαταστήσω το NetworkManager σώνει και καλά, αφού χρησιμοποιώ το wicd και γιατί πρέπει να έχω το lilo εγκατεστημένο αφού χρησιμοποιώ το Grub; Η μόνη λύση για να απαλλαγώ από αυτά είναι να αφήσω να τα εγκαταστήσει και αμέσως μετά να κάνω removepkg networkmanager lilo. Θέλει και update-grub μάλιστα (αν δεν το κάνω το σύστημα δεν κάνει επανεκκίνηση σωστά).

Τέλοσπάντων, αφού έκανα όλα τα παραπάνω το σύστημα δουλεύει σωστά τώρα. Δοκίμασα και πάλι slapt-get -u και ευτυχώς δεν μου ξαναβγάζει το NetworkManager και το lilo για εγκατάσταση. Εξακολουθώ όμως να μην καταλαβαίνω γιατί το gslapt-get τα επέλεξε για εγκατάσταση μετά την ενημέρωση του glibc. Κάτι παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί ποτέ να συμβαίνει, εδώ και πάνω από δύο χρόνια που χρησιμοποιώ Slackel. Έχει σχέση με τα προβλήματα στο Sourceforge;
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by djemos »

Η basic εγκατάσταση του slackel περιέχει και το wicd και μερικά άλλα πακέτα για να υπάρχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης εύκολα, που δεν περιέχεται στη basic του salix. Ήταν δική σου ιδέα και σωστή.
Μάλλον οφείλεται στις εξαρτήσεις κάποιων πακέτων. Στο slackware current προστέθηκαν πακέτα και αφαιρέθηκαν άλλα από τη τελευταία έκδοση του slackel 7.0. Οπότε όταν εγκατασταθούν δεν ξαναεγκαθίστανται οι εξαρτήσεις που έχουν αφαιρεθεί. Δεν βρήκα όμως κάτι ή ποια είναι. Είναι περίεργο. Θα το δω στην επόμενη έκδοση.
Δεν νομίζω ότι φταίει το sourceforge για αυτό το πρόβλημα. Αν δεν φτιάξουν όμως το ssh access shell δεν ξέρω τι θα γίνει, αν θα υπάρξει επόμενη έκδοση.

Edit: Μάλλον κατάλαβα τι φταίει. Στο slapt-getrc περιέχεται και το repo του salix. Εκεί υπάρχει το networkmanager και το lilo που υπάρχει εγκατεστημένο αν κάποιος θέλει να εγκαταστήσει το lilo και όχι το grub. Εφόσον αυτά έχουν αναβαθμιστεί, βλέπει διαφορετική έκδοση και θέλει να την αναβαθμίσει. Αυτό σίγουρα συμβαίνει με το lilo. Δηλαδή αν υπάρχει ένα πακέτο με το ίδιο όνομα στα repos του slackel, salix, slackware, δεν κάνει αναβάθμιση, εκτός και αν το αναβαθμίσω στο slackel. Αν δεν υπάρχει στο slackel, προτεραιότητα έχει το salix και μετά το slackware.
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by Papasot »

Το πρόσεξα ότι το wicd (και οι εξαρτήσεις του) συμπεριλαμβάνεται τώρα στην βασική εγκατάσταση. Πολύ βολικό, δεν χρειάζεται να βάζεις καλώδιο Ethernet μόνο και μόνο για να εγκαταστήσεις το wicd. Παρεμπιπτόντως, πρόσεξα επίσης ότι τώρα δεν υπάρχει πια Firefox ESR, αλλά Firefox Quantum.

Τώρα γιατί το slapt-get -u "τράβηξε" άσχετα πακέτα όπως το NetworkManager είναι ίσως θέμα εξαρτήσεων κάποιων πακέτων. Ίσως να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το Slackware-Current έχει το NetworkManager σαν default (κακώς, κάκιστα). Όποια κι αν είναι αυτά τα πακέτα, κακώς ζητάνε το NetworkManager, αφού προφανώς δεν χρειάζεται.

Αυτά τα προβλήματα δεν θα τα είχα πάρει χαμπάρι αν δεν χρειαζόταν να εγκαταστήσω Slackel από την αρχή σε νέο υπολογιστή. Στα κανονικά μου μηχανήματα εγκατάσταση έκανα πριν αρκετό καιρό και έκτοτε απλώς αναβαθμίζω (ένα μηχάνημα μάλιστα έχει παλιό Slackel δύο χρόνων και βάλε που έγινε Slackel 7.0 με αναβαθμίσεις). Τελικά μου φαίνεται ότι θα φτιάξω ένα Slackel σε virtual machine αποκλειστικά για testing με εγκατάσταση από την αρχή όποτε υπάρχουν εμφανείς αλλαγές.

Αυτά κι ευχαριστώ για την άμεση διόρθωση του προβλήματος με τα 32/64 bit αποθετήρια.
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by Papasot »

Τελικά βρήκα ένα πακέτο που "τραβάει" χωρίς λόγο το NetworkManager. Αν δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις το audacity, θα δεις ότι ζητάει (μεταξύ άλλων) τα ModemManager, NetworkManager, geoclue, και mobile-broadband-provider-info, τα οποία είναι παντελώς άσχετα Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένα πρόγραμμα επεξεργασίας αρχείων ήχου όπως το audacity να χρειάζεται το NetworkManager (ούτε στα πιο τρελά όνειρα της RedHat δεν θα γινόταν αυτό). Σημειωτέον ότι στα αποθετήρια υπάρχει το audacity-2.1.2-i586-1rl και το audacity-2.1.3-i586-2dj. Το πρώτο εγκαθίσταται χωρίς άσχετες εξαρτήσεις, το δεύτερο όμως τραβάει το NetworkManager κλπ. Ακόμα και αν εγκαταστήσεις το πρώτο, με το που θα κάνεις ενημέρωση συστήματος θα το αναβαθμίσει το δεύτερο, τραβώντας το NetworkManager και τα λοιπά άσχετα.
Δεν είμαι στο σπίτι μου στην Πάτρα αυτές τις μέρες και έτσι δεν έχω πρόσβαση στα άλλα μηχανήματα με Slackel. Αλλά βάζω στοίχημα ότι όταν γυρίσω και πάω να κάνω αναβάθμιση συστήματος εκεί θα μου ζητήσει το NetworkManager μόνο και μόνο επειδή έχω το audacity εγκατεστημένο - ή τρέχα γύρευε ποιο άλλο πακέτο που δεν έχει καμία σχέση με το NetworkManager, έμμεση ή άμεση.

Δεν κοίταξα το αντίστοιχο SLKBUILD και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά επειδή το audacity-2.1.3-i586-2dj είναι προφανώς δικό σου και αποκλείεται να πρόσθεσες αυτές τις άσχετες εξαρτήσεις, νομίζω ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το depfinder. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω λαμβάνοντας υπόψη ότι το audacity προφανώς δεν είναι το μοναδικό πακέτο που, εντελώς παράλογα, ζητάει το NetworkManager σαν εξάρτηση. Αν φτάσαμε στο σημείο το παραμικρό πακέτο να ζητάει χωρίς λόγο σκουπίδια όπως το NetworkManager, πάει χαθήκαμε.

Θα το ψάξω παραπέρα, αλλά αν βγάλεις άκρη ενημέρωσέ με. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά αυτή η υπόθεση ίσως είναι σοβαρότερη απ' ό,τι νομίζουμε για το μέλλον του Slackware και κατ' επέκταση του Salix και του Slackel. Τηρουμένων των αναλογιών, μου θυμίζει τις εποχές που ήμουν ακόμα στο Debian και η παραμικρή ενημέρωση συστήματος έφερνε με το ζόρι το systemd για εγκατάσταση.
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by Papasot »

Τώρα μόλις είδα το edit που έκανες.
djemos wrote:Δεν νομίζω ότι φταίει το sourceforge για αυτό το πρόβλημα. Αν δεν φτιάξουν όμως το ssh access shell δεν ξέρω τι θα γίνει, αν θα υπάρξει επόμενη έκδοση.
Λέγε τέτοια τώρα, ν' αφήσεις τους Σλακελάδες ξεκρέμαστους. Με βλέπω να το γυρίζω σε FreeBSD στο τέλος...
djemos wrote:Edit: Μάλλον κατάλαβα τι φταίει. Στο slapt-getrc περιέχεται και το repo του salix. Εκεί υπάρχει το networkmanager και το lilo που υπάρχει εγκατεστημένο αν κάποιος θέλει να εγκαταστήσει το lilo και όχι το grub. Εφόσον αυτά έχουν αναβαθμιστεί, βλέπει διαφορετική έκδοση και θέλει να την αναβαθμίσει. Αυτό σίγουρα συμβαίνει με το lilo. Δηλαδή αν υπάρχει ένα πακέτο με το ίδιο όνομα στα repos του slackel, salix, slackware, δεν κάνει αναβάθμιση, εκτός και αν το αναβαθμίσω στο slackel. Αν δεν υπάρχει στο slackel, προτεραιότητα έχει το salix και μετά το slackware.
Αυτό έχει λογική και ταυτόχρονα κάνει τις ανησυχίες που ανέφερα νωρίτερα λιγότερο σοβαρές. Να δούμε τι θα γίνει τελικά. Περιμένω νεότερα, όταν έχεις καιρό.
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by djemos »

Βρήκες το πακέτο που φταίει. Είναι το audacity. To audacity χρειάζεται το webkitgtk, το οποίο χρειάζεται το geoclue για να μεταγλωττιστεί. Το geoclue χρειάζεται το networkmanager.
Δεν είναι γενικότερο το πρόβλημα. Αν απεγκαταστήσω το geoclue τότε δεν τρέχει το audacity. Αν αφαιρέσω μόνο το networkmanager τότε τρέχει το audacity. Οπότε πρέπει να αφαιρεθεί από τις εξαρτήσεις του geoclue το networkmanager. Δεν μπορώ να το κάνω αφού δεν έχω ssh πρόσβαση στο sourceforge. Μπορώ να κάνω edit το αρχείο με ftp αλλά φοβάμαι μην δημιουργήσω άλλα προβλήματα και σπάσουν τα repos. Ελπίζω να φτιάξει το ssh shell το sourceforge. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει περίπου ένα μήνα. Τι την ήθελαν την αναβάθμιση; Από ότι είδα μόνο προβλήματα δημιούργησαν σε όλα τα project που υπάρχουν εκεί.

Το slackel το χρησιμοποιώ για προσωπική χρήση και ουσιαστικά στα repos αναβαθμίζεται κανονικά. Τρέχω ουσιαστικά τη πιο πρόσφατη έκδοση του slackware current. Απλά δεν υπάρχει iso για τη τελευταία έκδοση. Αν δεν σπάσει κάτι στα πακέτα του slackel (μέχρι να διορθώσουν το πρόβλημα με το ssh στο sourceforge) που να είναι κρίσιμο για το σύστημα θα τρέχει χωρίς πρόβλημα.
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by Papasot »

djemos wrote:Βρήκες το πακέτο που φταίει. Είναι το audacity. To audacity χρειάζεται το webkitgtk, το οποίο χρειάζεται το geoclue για να μεταγλωττιστεί. Το geoclue χρειάζεται το networkmanager.
Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μόνο το audacity γιατί την πρώτη φορά που παρατήρησα να πετάγεται το Networkmanager για εγκατάσταση το audacity δεν συμπεριλαμβανόταν στην λίστα προγραμμάτων που προσπαθούσα να εγκαταστήσω. Απλά έκανα ενημέρωση στην βασική εγκατάσταση του Slackel, αμέσως μετά από την εγκατάσταση του λειτουργικού. Οπουδήποτε πακέτο χρειάζεται το geoclue έμμεσα ή άμεσα θα τραβήξει και το NetworkManager για εγκατάσταση και προφανώς κάποιο από τα πακέτα της βασικής εγκατάστασης χρειάζεται το geoclue, άρα "χρειάζεται" και το NetworkManager. Αυτό καταλήγει σε παραλογισμούς: άχρηστα πακέτα όπως το NetworkManager και το ModemManager να γίνονται κρίσιμα για το σύστημα, ενώ την ίδια ώρα το wicd αναλαμβάνει την ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο και επομένως τα σκουπίδια της Redhat δεν έχουν καμία θέση στο σύστημα.
Είδα πιο αναλυτικά και την "full" εγκατάσταση του Slackel. Ούτε εκεί έχει καμία θέση το NetworkManager, γιατί αυτό που θεωρείς "full" εγκατάσταση ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που το Slackware θεωρεί "full" (βάλτα όλα να υπάρχουνε, ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιήσω ποτέ).

Θα μπορούσα να προσθέσω τα NetworkManager και ModemManager στα excludes και να τελειώνω με αυτά οριστικά, ζητώντας εγκατάσταση του audacity ή οποιουδήποτε άλλου πακέτου τα ζητάει, έστω και αν λείπουν αυτές οι "εξαρτήσεις". Προς το παρόν όμως, θα αφήσω το audacity απ' έξω, και όποιο άλλο πακέτο βρω να τα ζητάει. Έτσι θα μπορώ να σε ενημερώνω, αν βρω κάτι παρόμοιο.
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πρόβλημα με slapt-get σε Slackel 32 bit.

Post by djemos »

Ξαναεγκατέστησε το audacity και αφαίρεσε το networkmanager. To audacity τρέχει κανονικά.
Post Reply