Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Greek Forum
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by Papasot »

Καλησπέρα Δημήτρη και συγχαρητήρια για την δουλειά σου στο Slackel και στο Salix.
(Θα μπορούσα να γράψω τα παρακάτω στα Αγγλικά αλλά ειλικρινά, αν και τα χειρίζομαι αρκετά καλά, ποτέ δεν τα συμπάθησα)

Χρησιμοποιώ το Salix σε όλους τους υπολογιστές μου εδώ και ένα χρόνο, όταν παράτησα οριστικά το Debian (που έχει πια μολυνθεί με systemd μέχρι τα μπούνια). Σε έναν υπολογιστή μου έχω εγκατεστημένο το Slackel (Openbox 64-bit), και δουλεύει μια χαρά. Η ιδέα ενός Salix αλλά με πιο ενημερωμένα πακέτα είναι εξαιρετική (πρακτικά αυτό που συνήθως ονομάζουν "rolling release"), και μια διανομή βασισμένη στο Openbox (που είναι πανάλαφρο) ακόμα καλύτερη. Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω μια πιθανή βελτίωση που ίσως αξίζει τον κόπο.
Συγκεκριμένα, είναι σχεδόν υποχρεωτικό να εγκαταστήσει κανείς το Slackel επιλέγοντας πλήρη εγκατάσταση (full installation). Όταν εγκατάστησα το Slackel, επέλεξα την μεσαία επιλογή (basic graphical installation - ή όπως αλλιώς λέγεται, δεν θυμάμαι ακριβώς). Δεν θέλω και δεν έχει νόημα να εγκαταστήσω τα πάντα. Πάγια τακτική μου είναι να ξεκινάω με μία βασική εγκατάσταση με Xorg και μετά να εγκαθιστώ ό,τι χρειάζομαι. Σε άλλες διανομές μάλιστα δεν συμπεριελάμβανα ούτε καν το Xorg στην αρχική εγκατάσταση. Αυτό άλλαξε στο Slackel και στο Salix, όπου η βασική εγκατάσταση με γραφικό δεν είναι φορτωμένη με ένα σωρό πακέτα που δεν έχουν θέση σε βασική εγκατάσταση (κάτι πολύ συνηθισμένο σε άλλες διανομές).

Με το Slackel δεν ήταν και τόσο εύκολο. Eίχα ένα πλήρως λειτουργικό Openbox, αλλά ήταν μεγάλη φασαρία να ενημερώσω το σύστημα. Το wicd δεν συμπεριλαμβανόταν στην εγκατάσταση και δεν υπήρχε κανένας εμφανής τρόπος για να συνδεθώ στο διαδίκτυο. Δοκίμασα με καλώδιο απευθείας στον router, παίζοντας με τα κόλπα που ήξερα από το Debian, τίποτα. Πρακτικά δεν είχα Internet. Ο μόνος τρόπος που βρήκα για να παρακάμψω το εμπόδιο ήταν να κάνω mount το CD εγκατάστασης, να βρω σε ποιον φάκελο είναι τα πακέτα και να τον συμπεριλάβω προσωρινά στα αποθετήρια που βλέπει το gslapt. Έτσι εγκατάστησα το wicd (όπου είχα πρόβλημα μέχρι να βρώ τις εξαρτήσεις του και να τις εγκαταστήσω και αυτές - που να ξέρω π.χ. ότι το wicd χρειάζεται python, και ποια έκδοση). Πιθανότατα υπάρχει καλύτερος τρόπος, αλλά δυστυχώς δεν ήταν καθόλου εμφανής.
Τελικά με το wicd εκαταστημένο κατάφερα να συνθεθώ και απο εκεί και πέρα μπόρεσα να ενημερώσω το σύστημα, να εγκαταστήσω τα πακέτα που ήθελα, να βγάλω το gdm κλπ. Ωστόσο, ήταν ταλαιπωρία και υποθέτω ότι πολλοί άλλοι στην θέση μου μάλλον θα τα παρατούσαν, και ή θα δοκίμαζαν ξανά με πλήρη εγκατάσταση, ή θα πήγαιναν σε άλλη διανομή, κάτι που είναι κρίμα.
Το ξέρω ότι το Slackware είναι φτιαγμένο για να "τα εγκαθιστάς όλα είτε τα θέλεις είτε όχι", αλλά εδώ είναι Slackel, υπάρχει "dependency checking", και δεν θα είχε νόημα αν τα εγκαθιστάμε όλα. Ναι μεν δεν πιάνουν πολύ χώρο στον δίσκο (τώρα μάλιστα που οι σκληροί δίσκοι είναι σχετικά φτηνοί και με χωρητικότητα που μετριέται πια σε Tb), αλλά το Slackel δουλεύει μια χαρά ακόμα και σε ένα παλιό Netbook που έχω, όπου ο χώρος στον δίσκο είναι πρόβλημα, αν τα εγκαταστήσω όλα. Επιπλέον είναι και "θέμα αρχής" - αρνούμαι να εγκαταστήσω τα πάντα σε ένα σύστημα που παρέχει dependency maintenance.

Πιστεύω ότι η "βασική εγκατάσταση με γραφικό περιβάλλον" χρειάζεται μερικά πακέτα ακόμα, με πρώτο κα βασικότερο το wicd (ή ένα άλλο αντίστοιχο). Και το λέω αυτό γιατί δεν χρειάζεται και πολλά για να γίνει πλήρως λειτουργική. Όπως είναι τώρα, πρόκειται να εγκαταστήσω Slackel σε ένα ακόμα υπολογιστή ξεκινώντας με βασική X εγκατάσταση και, αν και το έχω κάνει ήδη μια φορά, το σκέφτομαι να το ξανακάνω γιατί ξέρω ότι δεν είναι απλό. Να σημειώσω ότι όλα τα παραπάνω βασίζονται στην εμπειρία μου με το Slackel Openbox (32 και 64 bit). Δεν έχω δοκιμάσει τις άλλες εκδόσεις (το Openbox στο live CD μου φάνηκε άψογο, δεν βρίσκω κανέναν λόγο να πάω σε πιο βαριές εκδόσεις), ίσως όμως εκεί η βασική εγκατάσταση με Xorg είναι πιο λειτουργική.

Ελπίζω να έιναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω είναι με καλή πίστη και σε καμία περίπτωση κριτική ή οτιδήποτε παρόμοιο. Απλά πιστεύω ότι είναι κρίμα να μείνει έτσι, όταν οι "βελτιώσεις" που προτείνω είναι απλές στην υλοποίηση.

Αυτά και χαιρετίσματα από την Πάτρα. ;)
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by djemos »

Η core εγκατάσταση είναι για έμπειρους χρήστες του slackware. Η basic για προχωρημένους χρήστες ενώ η full για "αρχάριους".
Αυτή είναι η φιλοσοφία. Η ίδια ακριβώς συζήτηση έχει γίνει στο salix. Όπου οι developers το άφησαν όπως είναι με το παραπάνω σκεπτικό. Το να μεταφερθούν πακέτα (wicd, wpa-supplicant κλπ) από τη full στη basic είναι αντικείμενο επόμενων εκδόσεων. Δεν είναι δύσκολο αλλά δεν γίνεται τώρα. Μόλις κυκλοφόρησε η έκδοση slackel kde. Θα γίνει στις επόμενες εκδόσεις μιας και είναι λίγα τα πακέτα.
1. Όμως στη basic εγκατάσταση όπου έχεις συνδέσει καλώδιο δικτύου στο pc που έχεις το slackel basic openbox ή kde. Από ένα lxterminal στο openbox ή από το konsole στο kde πληκτρολόγησε:

Code: Select all

sudo sh /etc/rc.d/rc.inet1
sudo dhcpcd eth0
Και είσαι online.
Για δοκιμή πληκτρολόγησε ifconfig
και θα πρέπει να δείς το eth0 να έχει πάρει ip Π.Χ. 192.168.1.64
και επίσης cat /etc/resolv.conf
θα πρέπει να υπάρχει εκεί η πύλη εξόδου του router σου στο διαδίκτυο Π.Χ. nameserver 192.168.1.254
Αν δεν υπάρχει και δεν βγαίνεις στο internet τότε πρόσθεσέ τη χειροκίνητα.
su
echo nameserver 192.168.1.254 > /etc/resolv.conf

Οπότε μπορείς να εγκαταστήσεις το wicd και τις εξαρτήσεις (urwid,wireless-tools,wpa_supplicant,iw) που θα εγκατασταθούν αυτόματα.

Code: Select all

sudo slapt-get -u
sudo slapt-get -i wicd 
sudo service start wicd
wicd-client &
Και εμφανίζεται στη μπάρα κάτω δεξιά το wicd και σετάρεις το ασύρματο σου.
Σημείωση: Λόγω του ότι μετακόμισε το slackel εξ' ολοκλήρου στο sourceforge επειδή έκλεισε η σύνδεση στο προηγούμενο server
μιας και το κόστος ήταν πλέον μεγάλο, άλλαξαν και τα αποθετήρια. Οπότε πρέπει να γίνει η ενημέρωση είτε χειροκίνητα ή αναβαθμίζοντας πρώτα το slapt-get (Αυτό δεν ισχύει για την τελευταία έκδοση slackel-kde-4.14.18 έχει γίνει η ενημέρωση εκεί)

Code: Select all

sudo slapt-get -u
sudo slapt-get -i slapt-get
sudo slapt-get -u
Χειροκίνητα προσθέτοντας ένα ακόμη αποθετήριο στο /etc/slapt-get/slapt-getrc
SOURCE=http://sourceforge.net/projects/slackel ... nt/:CUSTOM
ή
SOURCE=http://sourceforge.net/projects/slackel ... nt/:CUSTOM

2. Ή απλά έχεις έτοιμα τα παραπάνω πακέτα (urwid,wireless-tools,wpa_supplicant,iw,wicd) σε ένα usb και τα αντιγράφεις από εκεί και τα εγκαθιστάς χειροκίνητα στο σύστημά σου.

3. Για ασύρματο δίκτυο όταν δεν υπάρχει καλώδιο δικτύου ή πρόσβαση σε ενσύρματο δίκτυο
Για ασύρματο δίκτυο με wpa2 χρειάζεται απαραίτητα το wpa_supplicant. Αν δεν υπάρχει καλώδιο δικτύου, τότε πρέπει να αντιγράψεις από usb το wpa_supplicant-2.4-x86_64-1dj.txz στο δίσκο και να το εγκαταστήσεις χειροκίνητα.
Η διαδικασία (που δοκιμάστηκε) χρειάζεται περισσότερα βήματα. Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμη να την αναφέρω εδώ για τους "αρχάριους". Η πιο πάνω λύση είναι η πιο εύκολη.
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by djemos »

Η διαδικασία εφόσον εγκατασταθεί το wpa_supplicant και δεν υπάρχει καλώδιο δικτύου. Και για εκπαιδευτικούς λόγους για όποιον θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με το ενδότερα του slackware.

Υποτίθεται οτι γνωρίζουμε το key για το ασύρματο δίκτυο μας. Είναι γραμμένο πίσω από το router. Και το essid επίσης. Αν το έχουμε αλλάξει πάλι το γνωρίζουμε.
sudo wpa_passphrase your-essid your_key Π.Χ.
sudo wpa_passphrase slackel DA0CFC194G (Αντικαθιστούμε το KEY="DA0CFC194G" και το ESSID="slackel" με τα δικά μας παρακάτω)
Θα πάρoυμε κάτι σαν το παρακάτω:

Code: Select all

network={
	ssid="slackel"
	#psk="DA0CFC194G"
	psk=a03b2c620711de543e262a88fa370e140688151a83801cf51fbdf217bc3da548
}
Ανοίγεις το αρχείο sudo nano /etc/wpa_supplicant.conf
και αντιγράφεις το παραπάνω στο τέλος.
Θα είναι κάτι σαν το παρακάτω.

Code: Select all

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=root
network={
ssid="slackel"
#psk="DA0CFC194G"
psk=a03b2c620711de543e262a88fa370e140688151a83801cf51fbdf217bc3da548
}
Ανοίγεις το αρχείο /etc/rc.d/rc.wireless.conf

Code: Select all

sudo nano /etc/rc.d/rc.wireless.conf
Και βάζεις σχόλια στην αρχή στις παρακάτω γραμμές να είναι έτσι:

Code: Select all

#*)
#    INFO="Any ESSID"
#    ESSID="any"
#    ;;
και στο τέλος του αρχείου να είναι έτσι:

Code: Select all

# Generic example (decribe all possible settings)
*)
    INFO="Fill with your own settings..."
    # ESSID (extended network name) : My Network, any
    ESSID="slackel"
    # NWID/Domain (cell identifier) : 89AB, 100, off
    NWID=""
    # Operation mode : Ad-Hoc, Managed, Master, Repeater, Secondary, auto
    MODE=""
    # Frequency or channel : 1, 2, 3 (channel) ; 2.422G, 2.46G (frequency)
    FREQ=""
    CHANNEL=""
    # Sensitivity (cell size + roaming speed) : 1, 2, 3 ; -70 (dBm)
    SENS=""
    # Bit rate : auto, 1M, 11M
    RATE=""
    # Encryption key : 4567-89AB-CD, s:password
    KEY="DA0CFC194G"
    # RTS threshold : off, 500
    RTS=""
    # Fragmentation threshold : off, 1000
    FRAG=""
    # Other iwconfig parameters : power off, ap 01:23:45:67:89:AB
    IWCONFIG=""
    # iwspy parameters : + 01:23:45:67:89:AB
    IWSPY=""
    # iwpriv parameters : set_port 2, set_histo 50 60
    IWPRIV=""
    ;;
esac
Εσύ δηλαδή απλά αντικαθιστάς το KEY="DA0CFC194G" και το ESSID="slackel" με τα δικά σου.
Και τέλος ανοίγεις το αρχείο /etc/rc.d/rc.inet1.conf
Και από τη γραμμή 58 και μετά τη κάνεις να είναι έτσι.

Code: Select all

## Example config information for wlan0.  Uncomment the lines you need and fill
## in your data.  (You may not need all of these for your wireless network)
IFNAME[4]="wlan0"
IPADDR[4]=""
NETMASK[4]=""
USE_DHCP[4]="yes"
#DHCP_HOSTNAME[4]="slackel"
#DHCP_KEEPRESOLV[4]="yes"
#DHCP_KEEPNTP[4]="yes"
#DHCP_KEEPGW[4]="yes"
#DHCP_IPADDR[4]=""
WLAN_ESSID[4]=slackel
#WLAN_MODE[4]=Managed
#WLAN_RATE[4]="54M auto"
#WLAN_CHANNEL[4]="auto"
WLAN_KEY[4]="DA0CFC184D"
#WLAN_IWPRIV[4]="set AuthMode=WPAPSK | set EncrypType=TKIP | set WPAPSK=96389dc66eaf7e6efd5b5523ae43c7925ff4df2f8b7099495192d44a774fda16"
WLAN_WPA[4]="wpa_supplicant"
#WLAN_WPADRIVER[4]="wext"
#WLAN_WPAWAIT[4]=30
Και

Code: Select all

sudo chmod 755  /etc/rc.d/rc.wireless
sudo /etc/rc.d/rc.inet1 wlan0 restart
για να συνδεθείς.
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by djemos »

Φοιτητής είσαι στη Πάτρα;
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by Papasot »

Δημήτρη,
με τις οδηγίες που έδωσες εγκατάστησα το Slackel ξεκινώντας από basic installation χωρίς κανένα πρόβλημα. Αφού πρόσθεσα τα πακέτα που ήθελα, εγκατάστησα και τις δικές μου βιβλιοθήκες, χωρίς προβλήματα, εκτός του ότι μερικά προαπαιτούμενα πακέτα του SBo δεν εγκαθίστανται (π.χ. το freealut και το alure), αυτό όμως δεν αφορά το Slackel (π.χ. το alure κολλάει στην συμβολομετάφραση (compiling) γιατί λείπει ένα #include).

Μια ερώτηση: Debugging σε πακέτα του SBo έχω κάνει πολλές φορές, αλλά σαν γνήσιος προγραμματιστής δεν κράτησα σημειώσεις ούτε αποθήκευσα κάπου τα binaries που έβγαλα, οπότε θα έπρεπε να το ξανανακάνω από την αρχή. Για να το αποφύγω αυτό χρησιμοποίησα τα έτοιμα binaries από το Slackonly, και συγκεκριμένα από το 14.1 αποθετήριό του (δεν τα είχε στο current). Κάτι παρόμοιο έχω κάνει μερικές φορές και στο Salix χωρίς πρόβλημα, αλλά είναι ασφαλές να το κάνω και στο Slackel που είναι current;
Το freealut και το alure τα εγκατέστησα με spkg -i <package name>.txz. Δεν ειμαι σίγουρος ότι αυτό είναι καλή ιδέα όταν έχεις να κάνεις με current.
djemos wrote:Φοιτητής είσαι στη Πάτρα;
Ναι... αν γυρίσεις τον χρόνο καμιά εικοσαριά χρόνια πίσω (και βάλε). :lol:
Ήρθα φοιτητής στη Πάτρα πριν πολλά χρόνια και ξέμεινα εδώ συνειδητά.
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by djemos »

Από την πείρα στο slackel. Ο κανόνας σχετικά με τα αποθετήρια είναι:
1. Τα αποθετήρια του slackware current
2. Tα αποθετήρια του slackel
3. Τα αποθετήρια του salix. Εδώ χρειάζεται προσοχή επειδή κάποια στιγμή κάποια πακέτα του salix που βασίζεται στο stable δεν τρέχουν στο current. Τότε τα ανανεώνω με πιο πρόσφατες εκδόσεις και τα ανεβάζω στα αποθετήρια του slackel. Ετσι πλέον τα αποθετήρια του slackel έχουν μεγαλώσει αρκετά.
4. Αν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιο νέο πακέτο συνήθως φτιάχνω το SLKBUILD (και δημιουργώ το binary με τα deps και το ανεβάζω στα αποθετήρια του slackel).
Ή κάποιες φορές όταν βιάζομαι απλά να δω τι λέει, χρησιμοποιώ το SBo, με το sourcery και αν δεν μεταγλωτίζεται τότε το κάνω χειροκίνητα. Πάντα στο τέλος θα δημιουργήσω το SLKBUILD.
Επίσης δεν χρησιμοποιώ slackonly, ponce κλπ πακέτα γιατί αργά ή γρήγορα το σύστημα θα έχει πρόβλημα.

Δηλαδή για μια διανομή πρέπει να χρησιμοποιείς τα πακέτα που έχεις τεστάρει ότι δουλεύουν αφού τα έχεις δημιουργήσει ο ίδιος.
Πάντως μπορείς αν θέλεις, δεν είναι δύσκολο να δεις πως δουλεύει το SLKBUILD και να δημιουργήσεις πακέτα που θέλεις και να ανεβούν στο slackel ή στο salix. Έτσι θα τα έχεις διαθέσιμα όποτε εγκαθιστάς ή αναβαθμίζεις το σύστημα.
Ξεκινάς με ένα και σιγά σιγά σε βάθος χρόνου έχεις κάνει αρκετά. Φυσικά ο ελεύθερος χρόνος είναι το πρόβλημα, το ξέρω.
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by Papasot »

djemos wrote:3. Τα αποθετήρια του salix. Εδώ χρειάζεται προσοχή επειδή κάποια στιγμή κάποια πακέτα του salix που βασίζεατι στο stable δεν τρέχουν στο current. Τότε τα ανανεώνω με πιο πρόσφατες εκδόσεις και τα ανεβάζω στα αποθετήρια του slackel.
Καλά το ψυλλιάστηκα λοιπόν με το Firefox 45.1.1esr-1dj και Firefox 45.1.1esr-1gv. Προφανώς το πρώτο είναι Slackel και το δεύτερο Salix.
djemos wrote:4. Αν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιο νέο πακέτο συνήθως φτιάχνω το SLKBUILD (και δημιουργώ το binary με τα deps και το ανεβάζω στα αποθετήρια του slackel). Ή κάποιες φορές όταν βιάζομαι απλά να δω τι λέει, χρησιμοποιώ το SBo, με το sourcery και αν δεν μεταγλωτίζεται τότε το κάνω χειροκίνητα. Πάντα στο τέλος θα δημιουργήσω το SLKBUILD.
Όπως το περίμενα... καλώς, θα κάνω το ίδιο σύντομα, αν και όπως πολύ σωστά λες ο ελεύθερος χρόνος είναι το πρόβλημα. Για την ακρίβεια, απορώ πως καταφέρνεις να κρατάς διανομή από μόνος σου, και πως εσύ, ο Γιώργος και μερικοί άλλοι καταφέρνετε να βαστάτε το Salix. Εύγε, κάνετε πολύ καλή δουλειά.
djemos
Site Admin
Posts: 676
Joined: 15 Apr 2016 06:03

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by djemos »

To Firefox τoυ salix τρέχει και στο slackel και το αντίστροφο. Δεν είναι από τα πακέτα που έχει πρόβλημα. Του salix περιέχει στο πρότυπο πακέτο και κάποιες γλώσσες. Ενώ του slackel οι γλώσσες είναι σε ξεχωριστά πακέτα. Το πρόβλημα συνήθως δημιουργείται όταν ανανεώνονται βιβλιοθήκες στο current και πακέτα που τις χρησιμοποιούν θέλουν νέα μεταγλώττιση. Π.Χ. To inkscape-0.91-x866_64-6dj στο slackel (6η μεταγλώττιση) ενώ στο salix 14.2 που έκανα τελευταία (inkscape-0.91-x86_64-1dj.txz) Δηλαδή το inkscape-0.91 υπάρχει στο slackel ένα χρόνο περίπου. Στο salix 14.1 υπήρχε η παλιά έκδοση 0.48.4.

Ο Γιώργος έχει το 90% των πακέτων στο salix + τα εργαλεία, κρατάει όντως μια διανομή μόνος του. Είναι ειδικός, ξέρει πάρα πολλά πράγματα για το slackware και γενικά για το Linux. Εγώ έχω επίσης αρκετά πακέτα στο salix και βοηθάω όπου μπορώ. Ουσιαστικά δοκιμάζω στο slackel αυτά που πιθανόν χρησιμοποιηθούν αργότερα στο salix. Αυτό στο οποίο δούλεψα 2-3 μήνες ήταν ο Slackel-live-installer (SLI) και τα slackware-live scripts που είναι πολύ διαφορετικά πλέον από τα original αφού έγιναν για να υποστηρίζουν την core, basic, full εγκατάσταση για το slackel και salix, ξεχωριστό script για εγκατάσταση με persistent file σε usb (e)Lilo + grub κλπ. Πρώτα έγιναν για το slackel και μετά χρησιμοποιήθηκαν με λίγες αλλαγές για να γίνουν τα live cd xfce και mate του salix. Επειδή στο slackel υπάρχει ο root ενώ στο salix όχι. Και εκεί υπάρχουν δυο εκδόσεις για το front-end Sli και για τα slackware-live-scripts. Και επίσης στα installation scripts για τη δημιουργία των κανονικών cd του salix πρόσθεσα τον grub. Απλά δεν φαίνεται στο salix επειδή δεν περιέχεται ο grub. Αν τον προσθέσεις τότε θα εμφανιστεί η επιλογή για να επιλέξεις (e)Lilo ή grub. Ο source κώδικας υπάρχει εδώ Και εδώ

Απλά δεν μπορώ να το εγκαταλείψω πλέον το slackel. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν εγκαταλείπεις το "πνευματικό παιδί σου" εύκολα :-)
Από ότι βλέπω από τα κατεβάσματα στο sourceforge οι έλληνες χρήστες όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν το slackel. Περισσότερο προτιμούν τα live isos.

Αυτό που λείπει είναι η αναφορά σφαλμάτων ή ότι άλλο βρεί κάποιος. Οπότε ευχαριστώ για τις αναφορές. Να' σαι καλά.
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by Papasot »

Μια ακόμα ερώτηση: Για να εγκαταστήσω τις δικές μου βιβλιοθήκες, έπρεπε να αλλάξω κάπως τα Makefiles, ανάλογα με το αν πρόκειται για Slackel 32 ή Slackel 64 bit. Τα *.h της gcc/g++ ή τα *.mod της gfortran πάνε πάντα στο /usr/include, αλλά σε 32-bit σύστημα τα *.so, *.la και *.a πρέπει να εγκατασταθούν στο /usr/lib, ενώ σε 64-bit στο /usr/lib64. Δεν είχα παρόμοιο "πρόβλημα" στο Debian γιατί όλα πήγαιναν στο /usr/lib (κακώς). Το Slackware (και κατά συνέπεια το Salix και το Slackel) κάνουν διάκριση σε /usr/lib και /usr/lib64 (και καλώς κάνουν). Ο τρόπος που χρησιμοποιώ για να ανιχνεύει το Makefile που πρέπει να πάνε τα *.so κλπ είναι ο εξής:

Code: Select all

ifeq ($(shell getconf LONG_BIT), 64)
	GLOBAL_LIB_DIR=/usr/lib64
else
	GLOBAL_LIB_DIR=/usr/lib
endif
και μετά απλώς χρησιμοποιώ την μεταβλητή $(GLOBAL_LIB_DIR) στο make install και make uninstall. Δεν χρησιμοποιώ multilib και δεν κάνω cross-compiling, οπότε το παραπάνω δουλεύει σωστά ανάλογα με το αν είμαι στο netbook με Slackel 32 ή στον υπολογιστή με Slackel 64. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει καλύτερος τρόπος (εκτός βέβαια από το configure, το οποίο γενικά δεν το προτιμώ).
Papasot
Posts: 231
Joined: 13 May 2016 22:32
Location: Patras, Greece

Re: Πιθανή βελτίωση στην εγκατάσταση.

Post by Papasot »

djemos wrote:Απλά δεν μπορώ να το εγκαταλείψω πλέον το slackel. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν εγκαταλείπεις το "πνευματικό παιδί σου" εύκολα :-)
Ξέρω πως είναι... εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσω μια αντικειμενοστραφή βιβλιοθήκη πολυμέσων σε Fortran βασισμένη σε OpenGL, OpenAL κλπ, την οποία μάλιστα ήξερα εκ των προταίρων ότι σχεδόν κανείς δεν θα την κατεβάσει αν την βάλω στο sourcefourge ή το github, αλλά παρόλα αυτά δεν εγκαταλείπω το "πνευματικό παιδί".
djemos wrote:Από ότι βλέπω από τα κατεβάσματα στο sourceforge οι έλληνες χρήστες όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν το slackel. Περισσότερο προτιμούν τα live isos.
Κι εγώ το live κατέβασα, αλλά το εγκατάστησα αμέσως με τον installer που έχεις βάλει έτοιμο στην επιφάνεια εργασίας. Δεν νομίζω ότι θα κατεβάσει κανείς το live για άλλο σοβαρό λόγο, εκτός βέβαια από περιέργεια, απλά για να δει πως δείχνει η διανομή.
Post Reply